Vad varje trädgård borde innehålla

En trädgård ska vara din fristad, en plats där du har roligt och kan slappna av. Om den också kan ge mat på bordet, ännu bättre! Du behöver inte 2000 kvadrameter mark för att få en fin trädgård, välj dina projekt med omsorg och enligt er livsstil. Några saker borde dock varje trädgård innehålla. 

En trädgårdsdamm

Den behöver inte vara stor, den behöver inte ha fiskar, men en damm borde varje hushåll ha. De är enkla att sköta, med rätt växter behöver du inte lägga flera timmar i veckan på skötsel. Du kan lätt anlägga en mindre damm på bara en helg, förutsatt att du har allt material hemma. 

Uteplats

En träddäck eller stenlagd uteplats blir kärnan i trädgården. En plats där familjen kan samlas och grilla på kvällarna, eller där ni fikar med vänner och grannar i det vackra vädret. Ett träddäck är mindre jobb och billigare än en stenlagd uteplats, men välj material som passar huset. Uteplatsen behöver inte sitta ihop med huskroppen. Du kan bygga en uteplats mitt i trädgården eller i hörn om det ger mer soltimmar och passar bättre med tomtens uppdelning. 

Grönsaksland

Varje hushåll borde odla något åt sig själv. Potatis och morötter är enkla och det lite utrymme i anspråk. Jordgubbar och hallon är lättodlade och smakar mycket bättre än butiksköpta bär. För att odla åt ett helt hushåll behöver du runt 500 kvadratmeter mark men för lite enklare odling av favoritgrönsakerna behövs egentligen bara några odlingslådor på en solig plats.