Komma igång i trädgården

En trädgård blir sällan till av sig själv, du måste arbeta och planera för att trädgården ska bli din egen, privata oas. 

Rita upp din egen tomt, du kan få en tomtkarta av Lantmäteriet eller använda dig av hitta.se för att se dina egna tomtgränser. När du vet hur tomten ser ut kan du göra några markeringar för att indikera var det finns mycket skugga och solljus under dagarna. Rita in hur den ser ut idag med träd och buskar. Sedan kan du börja rita om det så som du vill ha det. Slå hellre på stort och rita en drömträdgård, du kan jobba på den i flera år om du vill. 

Ta kontakt med en trädgårdsdesigner och visa upp hur du har planerat. De kan komma med bra råd och tips för att komma igång. De kan också hjälpa dig att välja vilka växter du borde ha beroende på läge, jord och växtzon. 

Se till att du har bra redskap och någonstans att förvara dem under vintern och mellan arbetstillfällena. Redskap ska förvaras torrt och rengöras efter varje användning. Om du verkligen vill ta hand om dem på bästa sätt ska du smörja in trähandtag med olja och vässa kanterna på spett och spadar.