Så gör du för att anlägga en ny trädgård

Drömmer du om att anlägga en ny trädgård, helt enligt din stil och smak? Det är faktiskt inte så svårt att ordna på egen hand och kan bli ett mycket roligt projekt att ta sig an. Trädgårdssysslor är ett stort intresse bland många och det är ofta själva resan som är målet, inte resultatet i sig. Därför är det en riktigt rolig grej att anlägga sin egen trädgård, där projektet bjuder på både en kreativ och rolig process samt ett vackert resultat som du kan sitta och njuta i under sommarhalvåret.

Det mesta kan man faktiskt göra själv, så länge man har koll på de olika delarna och i vilken ordning de ska göras. Det gäller att planera utifrån den befintliga markytan och ta hänsyn till eventuella stenpartier och vilka växter som kan trivas trädgården. Här börjar också lite av den kreativa biten – hur ska gångarna gå, var ska rabatterna ligga och vilken typ av jord och dränering har jag? Gör gärna en utförlig skiss. Vill du ta hjälp finns det flera olika guider online som kan visa exempelträdgårdar eller som låter dig skapa drömträdgården direkt i datorn. Här kan du även anlita hjälp av en trädgårdsarkitekt.

Därefter följer det underliggande markarbetet som ger förutsättningarna för att skapa den trädgård du vill ha, och en del av det innebär att ta bort stubbar. För att effektivt kunna eliminera dem bör du hyra en stubbfräs som snabbt och effektivt tar bort alla gamla stubbar.

Beroende på förutsättningarna i ditt utgångsläge är det sedan bara att börja plantera utifrån planeringen. Börja alltid med gräs så att du kan vistas i trädgården och fortsätta med arbetet. Kom också ihåg att låta det ta tid, och tänk på att trädgården inte bara ska vara vacker utan även funktionell så att ni kan vistas och umgås i den.