Planera ett växthus

Som trädgårdsintresserad har du redan drömt om det stora härliga växthus. Det kan vara en kostsam historia och det gäller att planera noggrant. 

Bygglov

Om du följer attefallsreglerna på max 25 kvadratmeter behöver du endast göra en bygganmälan. Vill du göra ett större bygge än så, vilket är ovanligt för ett privat växthus, behöver du ansöka om bygglov. Men inom vissa områden kan du behöva bygglov även för mindre bostäder om de ligger i kulturviktiga områden eller på prickad mark. 

Placering

Var på tomten ska du ställa växthuset? Det bästa är om det finns varierande skugga över dagen, växthuset står som bäst i öst eller väst. Och du behöver så klart hålla det 4,5 meter från tomtgränsen, annars behöver du godkännande av grannen. 

Odling

Hur mycket växthuset ska isoleras, vilken ventilation som passar bäst samt planlösning på utrymmet beror på vad du ska odla. Vill du odla tropiska frukter och grönsaker behöver du ett bevattningssystem och mycket isolering. Vill du endast ha en skyddad plats för dina växter och en fin plats att fika på, räcker det med mindre isolering och englasfönster.

Belysning

Ett växthus ska vara en arbetsplats och en plats för avslappning. Med smarta LED-lampor kostar inte belysningen mer än några kronor om dagen, men dessa är endast för mys och arbete. Själva växeterna kan behöva specialbelysning som är anpassad för växter och gynnar deras tillväxt. 

Lösvirke eller byggsats

Den enklaste metoden är att köpa en byggsats som du enkelt monterar på en helg. Du behöver dock gjuta en bra grund innan du kan börja byggandet. Väljer du lösvirke eller tegel har du större konstruktionsfriheter och kan skapa något unikt och anpassat helt efter dina önskemål. Ska du bygga i lösvirke är det bra att anlita en arkitekt som kan rita upp din dröm.