Odla i lägenhet

Odlingar är något man i regel parat om ute i trädgården. Men det utesluter ju också alla som inte bor i villa. Har du en lägenhet, antingen hyres- eller bostadsrätt, kan det ju kännas synd att inte få ta del av den underbara världen av odling. Men det finns alltid sätt att ta sig runt detta hinder.

Medan du självfallet kommer vara mer begränsad till vad du kan odla och i vilken skala, finns det fortfarande många fina alternativ för dig som vill odla kryddor, örter, grönsaker och till och med en eller annan frukt i din lägenhet.

Ett flertal mindre växter kan gro riktigt bra direkt på fönsterbrädan. Köket är en populär och passande plats att starta en odling. Men när du väljer fönster bör du vara noga med att utgå från vilket väderstreck de vetter

Söderläge är oftast det bästa då det ger flest soltimmar på dygn. Västerläge ger kvällssol och Österläge ger morgonsol. Har du inget fönster som vetter åt söder kan du alltid ställa ut en odling i österläge och flytta den till västerläge på eftermiddagen.

Att starta en odling på balkongen kan också vara effektivt och det finns bra hjälpmedel att hitta för ett sådant projekt. En inglasad och även isolerad balkong kan dock bli väldigt varm så det är viktigt att vattna ordentligt för att växterna inte ska torka ut. En helt öppen balkong å andra sidan ger mer normala temperatursvängningar och kan vara bättre lämpad vissa andra sorters odlingar.