Kräftskiva i trädgården

Trädgården är inte bara en plats för att påta i jorden, rensa rabatter och fånga några lugna soltimmar. Det är den främsta partyplatsen under vår och sommar. Och under augusti är det dags att hålla i årets kräftskiva. 

Tält

Det är trevligast att sitta ute på gräsmattan och känna grönskan mellan tårna medan man äter västerbottenspaj och kräftor. Om du är osäker på vädret eller vill kunna sitta ute hela kvällen behöver du ett tält.

Det finns enkla partytält med bara en eller inga väggar, bara ett skyddande tak. Bor du på en plats där vinden trivs är det bra om det finns väggar som du kan fälla upp eller ned. 

Dekorationer

Låt hela grannskapet veta var kvällens partaj är. Häng upp heliumballonger vid infarten med passande tryck för högtiden. Temafärger på ballonger och annat brukar traditionellt vara rött och gult

Använd en plastduk på matbordet, det blir gärna mycket spill under en kräftskiva så offra inte finduken. En del fläckar från maten kan vara svår att få bort. 

Skaffa ett gäng papphattar till alla inbjudna och lära dig några snygga servettvikningar att lägga på tallriken. 

Maten

Har du möjligheten att fiska egna kräftor kan du skatta dig lycklig. Det finns inget godare än att servera och äta kräftor fångade i svenska vattendrag. Varje år går det köpa fiskekort för kräftfiske i Stockholmsområdet men de tar slut snabbt så det är först till kvar som gäller. Det finns inga fiskekort att köpa för 2019 ännu, det kommer senare i år. 

Tillsammans med kräftorna serveras gärna västerbottenpaj, kryddad ost, baguette, knäckebröd och en god sås till pajen. Drycker är traditionellt brännvin, öl och sockerdricka. 

Och glöm inte att dela ut häften med snapsvisor!