Glöm inte bort trädgårdsbelysningen

Trädgården kan göras vacker på många sätt och vis. Men en aspekt av trädgårdsdesign inte alla tänker på är belysningen. En väl belyst trädgård kan en otrolig syn att skåda från både ut- och insidan, hela året runt.

Precis som inne i huset gäller det dock att välja utomhusbelysningen med omsorg. Tänk noga på vilken effekt det är du vill uppnå och hur olika sorters lampor kan hjälpa dig att nå detta resultat. Utomhusbelysning kommer i många olika former och kan ge allt från kraftigt riktat ljus till ljus som sprids åt alla håll och kanter.

Riktat ljus, som exempelvis från en spotlight, kan vara väldigt effektfullt och är bäst lämpat när du vill framhäva en viss del av trädgården. Det kan vara allt från en liten del av rabatten till ett helt träd.

Andra ljuskällor kan vara bättre lämpade andra situationer. Vill du belysa något som en trädgårdsgång behöver du troligtvis flera ljuskällor längst hela längden av den. Här är då pollare ett väldigt bra alternativ och du kan antingen välja några som endast kastar ljus nedåt eller de som inte begränsar ljuset i någon riktning alls för att lysa upp hela närområden.