Allt om trädgårdsarbete

Att ”påta” i trädgården är ett stort intresse hos många svenskar. Att få gå ut och göra fint, plantera något nytt och pyssla efter en dag på arbetet är ett sätt att slappna av och hitta lugnet. Även om det blir vackert och fint så är det ofta inte det primära målet. Det man njuter av är att sakta men säkert göra fint och skapa något utifrån hur man vill ha det. Man njuter när det blir fint men man njuter mest av arbetet som får det att bli fint.

Att just trädgårdsarbete är så populärt har säkerligen flera olika orsaker. En orsak kan vara det klimat som finns i Sverige. Under vinterhalvåret är det så kallt att vi helst av allt håller oss inne. Något trädgårdsarbete blir det inte tal om. När så våren kommer och solen värmer upp marken kommer färgerna sakta men säkert i trädgården. Nu lockas vi ut för att njuta av vårvärmen och även börja planera och plantera i den inbjudande trädgården.

Samtidigt är det själva skapandet som lockar många. Trädgården har väldigt få begränsningar vilket gör att man kan skapa trädgårdsarrangemang på olika höjder, längder och storlekar. Genom att skapa olika ”rum” i trädgården kan även olika inriktningar finnas i samma trädgård. Detta inte minst om det är en lite större trädgård som erbjuds. En del kan ha inriktning mot odling av ätbart, en annan mot blommor och en tredje avdelning har fokus på stenpartiväxter. Många väljer även att skapa en mysig och bekväm del av trädgården där man sitter och njuter av eftermiddagsfikat.

Trädgårdsarbete är alltså på flera olika plan. Allt från den mer övergripande planeringen gällande var möbler och trädgårdstomtar ska sättas ut till ogräsrensning och blomarrangemang. Det viktiga är att se helheten och inte skilja dem åt. En vacker trädgård kan upplevas betydligt sämre om ett slitet plastbord ställs ut i det. Samtidigt kan stilen på trädgården vara på ett sätt så att ett äldre slitet träbord passar perfekt. Som vanligt är det detaljerna som skapar helheten.